Slávne logo - Apple

Slávne logá
Slávne logo - Apple

Na svete je veľa významných a známych firiem a preto sme sa rozhodli pridať ďalší článok do série Slávne logo. Zatiaľ sme písali o Googli a Coca - Cole. V tretej časti Vám priblížime históriu svetoznámej spoločnosti Apple Inc.

Je to technologická spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1976 v meste Cupertino v Kalifornii. Zakladateľmi americkej spoločnosti sú Steve Jobs a Steve Wozniak. Prvý počítač vytvorili už v roku 1975. Zvláštnosťou bolo, že používali ako displej TV, pretože vtedajšie počítače obrazovku nemali.

Vľavo: Steve Wozniak a vpravo: Steve Jobs.

Určite sa všetci pýtate a rozmýšľate, podľa čoho vznikol názov. Keď zostrojili prvý PC, Steve Jobs sa veľmi snažil, aby sa začal predávať a preto potrebovali aj dobré meno firmy. Rozhodli sa pre „Apple“ a to z viacerých dôvodov.

Jeden zo zakladateľov Steve Jobs celé leto pracoval na jablkovej farme. Toto ovocie pokladal za dokonalé.

Druhým dôvodom je, že bol fanúšikom firmy Apple Corps a skupiny Beatles. Samozrejme je medzi nimi blízka spojitosť. Apple Corps sa starala o marketing a propagáciu Beatles.

Posledným, tretím dôvodom je, že už nemali čas a žiadny lepší názov ani nevymysleli. A tak vznikla spoločnosť Apple Computer 01.04.1976. Jobs a Wozniak vymysleli taká názov spoločnosti, ktorý musel mať zaručený úspech. Je jednoduchý, bez technických zložitostí a zapamätá si ho každý. Možno si teraz hovoríte, že Apple Computer a Apple Corps sú veľmi podobné názvy. Kvôli tejto podobnosti vznikli problémy, ktoré sa ukončili až v roku 2007. Firma Apple Computer musela zaplatiť 500 mil. USD za používanie obchodnej značky.

Prejdime však k ich logu. Keď mali vyriešený názov, bolo treba vymyslieť aj logo, s ktorým sa budú prezentovať. Ako úplne prvé navrhol ich priateľ Ron Wayne v roku 1976. Bol na ňom Isaac Newton sediaci pod stromom. Okraj obrázka malými písmenami zdobil nápis “Newton … A Mind Forever Voyaging Through Strange Seas of Thought … Alone”. V preklade z anglického jazyka to znamená “Newton … myseľ navždy cestujúca novými moriami myslenia … osamote”. Keďže ich spoločnosť sa nazývala „Jablko“ a známy fyzik Newton podľa legendy prišiel na myšlienku o zemskej príťažlivosti práve, keď mu vraj spadlo jablko na hlavu, vytvorili týmto obrázkom perfektnú spojitosť.

Prvé navrhnuté logo s Isaacom Newtonom. Spojili by ste si ho s technologickou firmou?

Na blogu často zdôrazňujeme, že logo by malo byť jednoduché a hlavne nadčasové. Návrh loga s Isaacom Newtonom sa však tohto pravidla nedržal, logo bolo príliš zložité, a aj preto bolo neúspešné. Ako ďalšieho autora poprosili Roba Janoffa. Navrhol nový tvar loga bez nápisov a dodal mu aj farbu. Vytvoril siluetu odhryznutého jablka, aby sa nepodobalo čerešni. Dúhové farby odkazujú na pestrofarebnú grafiku monitorov, ktorú ponúkal Apple. Taktiež vyjadrovalo hravosť, aby si ho ľudia hneď všimli. V poradí druhé logo bolo na trhu od roku 1997 do 1999.

Dúhové jablko - druhý návrh loga. Symbol jablka odkazuje na Newtonov objav gravitačnej sily

Od roku 1999 je logo jednofarebné a používa sa dodnes. Logo pozmenilo a zjednodušilo grafické štúdio Landor Associates v San Franciscu. Presná farba nie je určená, používa sa napríklad čierna, biela alebo chrómová. Napriek tomu, že Apple využíva rôzne efekty loga, značka tým nijako netrpí.

Vľavo - téma flat. V strede - logo s témou aqua (1999- 2003) a vpravo - logo s témou glass (2003 - súčasnosť).
Páči sa Vám viac dúhové, alebo jednofarebné?

Apple patrí k ďalším svetoznámym spoločnostiam, ktoré vymysleli logo v minulosti a jeho podstata ostáva rovnaká dodnes. Je to kvôli nadčasovému charakteru a premyslenému dizajnu, ktorý je ľahko zapamätateľný a osloví široký okruh ľudí. Preto ak budete niekedy potrebovať vytvoriť nové logo, ktoré si každý zapamätá, oplatí sa Vám osloviť náš tím ľudí. Navrhneme Vám typ, o ktorom sa bude hovoriť ešte o niekoľko rokov.


Chcete profi logo bez kompromisov?